Cat de diversa este lumea din perspectiva limbilor vorbite

 

diversity

In randul celor 7.2 miliarde de oameni exista cel putin 7102 limbi vorbite la momentul actual in lume. Nu toate continentele sunt insa la fel de bogate lingvistic. Pe primul loc in clasamentul tarilor cu cea mai mare diversitate lingvistica se afla Asia, cu 2301 de limbi vorbite, urmata de Africa cu 2138. Europa se claseaza pe ultimul loc cu doar 286 de limbi, in ciuda diviziunii teritoriale.

Un alt aspect important este gradul de utilizare al limbilor in randul vorbitorilor nativi. In ciuda faptului ca exista o asemenea diversitate a limbilor, 2 treimi din populatia lumii vorbeste doar 12 limbi. Exista 1.39 miliarde de vorbitori de limba chineza, incluzand dialectele, 588 milioane de limba hindusa, urmata de limba engleza care numara 527 milioane de vorbitori nativi

Tara cu cea mai mare diversitate lingvista este, surprinzator, Camerun-ul, unde exista o probabilitate de 97% ca doua persoane alese aleatoriu sa vorbeasca limbi distincte. Ca termen de comparatie, in Romania exista o posibilitate de doar 17% ca acest lucru sa se intample, potrivit datelor statistice.

Cele mai populare limbi sunt engleza, vorbita in 101 tari, urmata de limba araba cu 60 de tari, franceza – 51 de tari, chineza – 33 de tari si spaniola, cu 31 de tari vorbitoare. Cu toate acesta, desi limba engleza este considerata limba de circulatie internationala si limba oficiala in mai multe state, doar o mica parte din populatie invata engleza ca limba nativa. Surprinzator, Marea Britanie, Statele Unite si Australia nu au legal declarata limba engleza drept limba oficiala.

In ciuda acestei fascinante diversitati lingvistice, specialistii trag semnale de alarma cu privire la ritmul alert in care o mare parte din aceste limbi dispar. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul acestui secol, aproximativ jumatate din limbile vorbite in lume vor disparea, intrucat 3% din populatia lumii vorbeste 96% din totalitatea limbilor vorbite in prezent.

Disparitia acestor limbi afecteaza anumite tari si regiuni. Cele mai predispuse zone la extinctia lingvistica sunt padurea amazoniana, Oceania, Australia, Africa Subsahariana, Asia de Sud-Est dar si coasta vestica a Statelor Unite, unde se gaseste o mare parte din rezervatiile de indigeni.

In timp ce unele limbi mor, altele devin din ce in ce mai vorbite. In Statele Unite numarul universitatilor care predau limba chineza a crescut cu 110% dupa anul 1990. In acelasi timp, cursurile de limba rusa din cadrul universitatilor americane a scazut cu 30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *