De unde provine cuvântul “pantalon”?

pants

 

Toată lumea cunoaşte înţelesul acestui cuvânt, însă puţini ştiu de unde provine.

Prima explicaţie a originii acestui cuvânt a aparut într-un articol din New York Times, în suplimentul de duminică. Articolul ne prezintă povestea unui doctor creştin, care a fost condamnat la moarte de către romani în secolul al III-lea pentru sprijinirea celor săraci. El urma să fie decapitat, însă a supravieţuit celor şase încercări de a i se lua viaţa. Mai târziu, Biserica l-a canonizat, dându-i numele de „Sfantul Pantaleone”. Termenul “pan” provine din greacă, însemnând „toate” şi “leo” este cuvântul latin pentru „leu”. Acest titlu i s-a atribuit pentru recunoaşterea puterii şi curajul lui. Cu timpul, a devenit patronul spiritual al medicilor.

Pantalonii ca obiect vestimentar apar insă  în anul 800, în cadrul teatrului comic roman. Un actor şi-a atribuit numele de scena Pantaloon, apărând mereu pe scenă îmbracăt în pantaloni bufanţi scurţi, strânşi sub genunchi. În secolul al XVIII-lea această costumaţie a devenit purtată de mulţi bărbaţi, inclusiv de Ludovic al XIV-lea.

Alte surse susţin că originea cuvântului este corelată cu zeul grec “Pan”, care era mereu ilustrat având picioare de capră sau purtând o formă de pantaloni în loc de togă.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *