O scurta istorie a “cremei – gheata”

ice-cream-926426_1280

 

Originea inghetatei se considera a fi datata undeva la inceputul secolului al doilea î.Hr. Cu toate acestea,  inventia nu a fost niciodata atribuita cuiva si nici nu i s-a stabilit o data specifica. Lui Alexandru cel Mare ii placea gheata, aromata cu miere si nectar. Referintele biblice, de asemenea, arata ca regele Solomon a fost pasionat de bauturi cu gheata in timpul recoltarii. In timpul Imperiului Roman, Nero Claudius Caesar (54-86 d.Hr.) trimitea frecvent servitorii in munti pentru zapada, care era apoi aromatizata cu fructe și sucuri.

O mie de ani mai tarziu, Marco Polo s-a intors in Italia din Orientul Indepartat cu o reteta similara cu cea a serbetului de astazi. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat in inghetata candva in secolul al 16-lea. Anglia pare sa fi descoperit inghetata in acelasi timp sau poate chiar mai devreme decat italienii.

„Cream Ice” (“crema – gheta”), asa cum a fost numita, a aparut in mod regulat la masa lui Carol I al Angliei, în timpul secolului al 17-lea.

In 1660 inghetata a fost pusa la dispozitia publicului larg, cand bucatarul sicilianul Procopio a lansat o reteta in care amesteca lapte, smantana, unt si oua. Acest tip de desert rece era servit la Café Procope, prima cafenea din Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *