O scurta istorie a “cremei – gheata”
Originea inghetatei se considera a fi datata undeva la inceputul secolului al doilea î.Hr. Cu toate acestea, inventia nu a fost niciodata atribuita cuiva si nici nu i s-a stabilit o data specifica. Lui Alexandru cel Mare ii placea gheata, aromata cu miere si nectar. Referintele biblice, de asemenea, arata ca regele Solomon a fost pasionat de bauturi cu gheata in timpul recoltarii. In timpul Imperiului Roman, Nero Claudius Caesar (54-86 d.Hr.) trimitea frecvent servitorii in munti pentru zapada, care era apoi aromatizata cu fructe și sucuri.
O mie de ani mai tarziu, Marco Polo s-a intors in Italia din Orientul Indepartat cu o reteta similara cu cea a serbetului de astazi. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat in inghetata candva in secolul al 16-lea. Anglia pare sa fi descoperit inghetata in acelasi timp sau poate chiar mai devreme decat italienii.
„Cream Ice” (“crema – gheta”), asa cum a fost numita, a aparut in mod regulat la masa lui Carol I al Angliei, în timpul secolului al 17-lea.
In 1660 inghetata a fost pusa la dispozitia publicului larg, cand bucatarul sicilianul Procopio a lansat o reteta in care amesteca lapte, smantana, unt si oua. Acest tip de desert rece era servit la Café Procope, prima cafenea din Paris.