10 motive pentru care iubim cartile

books-1539528_1280

  1. Dezvoltare personala sau profesionala – indiferent ce carti alegem sa citim, acestea ne ajuta sa ne dezvoltam cognitiv, sa capatam cunostinte noi, ajutandu-ne sa ne formam opinii.
  2. Antidot pentru plictiseala – cu totii avem momente moarte, in care nu stim ce sa facem cu timpul nostru. O carte la indemana ne inlatura stanjeneala cauzata de lipa unei activitati si ne ajuta sa ne folosim timpul productiv.
  3. Ajuta in comunicare – fie ca descoperim cuvinte noi sau ne reamintim expresii, cititul ne ajuta sa ne imbogatim vocabularul, abilitate care ne va fi de folos in orice circumstanta.
  4. Faciliteaza interactiunea– de fiecare data cand cunosti o persoana noua si nu stii ce subiect de discutie sa abordezi, poti sa te legi de o carte celebra sau citita recent.
  5. Calatorii virtuale – cititul ne permite sa ajungem in locuri in care nu am mai fost sau in care nu putem ajunge. Descrieriile sunt de cele mai multe ori atat de vivide incat avem impresia ca am vazut locul respectiv cu proprii ochi.
  6. Sentimentul de posesie – ritualul de la a alege o carte pana la a o cumpara si apoi citi creaza o legatura nu doar cu obiectul, cat si cu continutul acesteia. Cartile pe care ni le alegem singuri ni se par de multe ori mai bune decat cele pe care le primim sau le imprumutam.
  7. Varietatea – indiferent ce te pasioneaza, vei gasi mereu o carte despre acest subiect. Acest lucru ajuta mai ales in cazul activitatilor care sunt sezoniere sau care nu pot fi facute cu recurenta. In schimb, poti citi si invata mai multe in fiecare zi despre hobby-ul tau.
  8. Citind, devenim mai buni – un studiu arata ca persoanele carora le place sa citeasca sunt mai predispuse sa participe la evenimente culturale, concerte, sa viziteze muzee si de pana la 3 ori mai predispuse sa faca munca de voluntariat sau caritate. Persoanele care citesc participa activ la evenimentele din jurul lor, iar acest anagajament este esential bunastarii sociale.
  9. Imaginatie – limita imaginatiei este mintea noastra. Ce nu se afla acolo nu poate fi conceput. Lumea descrisa in carti este transpunerea altor opinii si viziuni, astfel ca atunci cand citesti, mintea ta creaza o imagine, in loc sa o inregistreze, asa cum se intampla in cazul privitului la televizor.
  10. Reduce stressul – studiile arata ca persoanele care citesc in liniste timp de 6 minute, isi reduc ritmul cardiac si reduc tensiunea musculara, relaxandu-se astfel si eliberandu-se de stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *