Prima zi de scoala…prin lume

Prima zi de scoala … prin lume

• In Germania, prima zi de scoala este considerata inca din Evul Mediu o sarbatoare speciala? Cu aceasta ocazie, copiii se duceau la biserica unde avea loc o slujba speciala si erau binecuvantati, iar apoi mergeau „in procesiune” la scoala sau primeau prajituri in forma de litere. In prezent, in anumite landuri inca se pastreaza aceasta traditie, iar parintii sunt anuntati inainte sa aduca prajituri, biscuti si bauturi racoritoare pentru cei mici.
Cea mai apreciata traditie germana ramane insa oferirea de Schultuete, denumite si conuri dulci. Fiecare copil primeste un con de hartie colorata plin cu dulciuri si rechizite. Acest obicei dateaza din 1810, originand in landurile Saxonia si Turingia si a fost consemnat pentru prima data in orasul Jena in 1817, ulterior in Dresda, in 1820 si in Leipzig, in 1836. Celelalte landuri au adoptat aceasta traditie cu o mica diferenta: conurile dulci nu sunt oferite direct copiilor ci poarta numele lor si sunt agatate in Schultueten-Baum (copacul cu conuri dulci).

• In Japonia, anul scolar incepe in luna aprilie printr-o ceremonie speciala numita Nyugakushiki. Traditia debuteaza prin pozele facute la poarta scolii, urmate de o festivitate formala, in cadrul careia are loc un discurs de bun-venit adresat elevilor si parintilor. Pentru aceasta ocazie, copiii poarta noile uniforme si parintii se imbraca in cele mai bune haine, ceea ce inseamna pentru mame traditionalul kimono.

• in Rusia, anul scolar incepe pe 1 septembrie, zi in care se sarbatoreste Ziua Cunoasterii. Elevii daruiesc flori profesorilor si sunt intampinati de un boboc ce suna din clopotel, fiind purtat pe umeri de un elev mai mare.

• in Noua Zeelanda, scoala incepe in luna februarie printr-o festivitate numita powhiri ce reflecta cultura locala maori. Aceasta ceremonie consta in discursuri si cantece pline de viata, precum si energicul dans haka.

• in Israel, in prima zi de scoala bobocii intra pe sub o arcada formata de catre elevii mai mari, urmata de lansarea multor baloane. De asemenea, exista traditia ca bobocii sa linga litere desenate cu miere pe o tablita pentru a le reaminti ca invatatura este precum dulceata.

• in India, prima zi de scoala este denumita ziua de admitere, Praveshanotsavam si are loc la sfarsitul primaverii. Elevii primesc ghiozdane, baloane, dulciuri si manuale si, pentru ca inceputul scolii coincide cu debutul sezonului musonic, umbrele colorate.

• in Peru, copiii merg la scoala doar atunci cand nu mai au de facut alte sarcini domestice. Un copil de 7 ani va invata atat alfabetul cat si cum sa cultive orez, manioc si banane.

• in Norvegia, prima zi de scoala este considerata mai importanta decat ziua de nastere. Traditia este ca elevii sa primeasca ghiozdane noi, iar momentul este surprins cu ardoare de catre parinti si bunici prin numeroase fotografii.

• in Suedia, Danemarca si SUA, in prima zi de scoala, profesorii primesc mere de la elevi. Acest obicei dateaza din secolul al XVI-lea si s-a practicat in mod constant pana in secolul al XVIII-lea, perioada in care profesorii erau platiti si recompensati de catre parintii elevilor printr-un tribut de cartofi si mere, ca sa compenseze salariile mici ale profesorilor. O alta explicatie pentru aceasta traditie isi are sursa in Biblie, marul simbolizand cunoasterea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *