De ce ai tu nevoie, traducere sau interpretare ?

În mod evident, pentru cele două servicii sunt necesare diferite abilitați: în timp de interpreții traduc limba vorbită, traducătorii traduc cuvinte scrise. Ambele necesită o înțelegere culturală și lingvistică profundă, cunoștințe de specialitate despre materia tradusă și capacități clare de comunicare.

 

Iată mai jos 5 diferențe majore între interpretare și traducere:

  1. Formatul

Traducerile sunt bazate pe un text scris, în timp ce interpretarea se ocupă de limba vorbită la fața locului.

  1. Livrarea

O traducere poate fi livrată la mult timp după crearea textului inițial, oferind posibilitatea traducătorilor de a genera traduceri de înaltă calitate și precise. Însă, interpretarea are loc la fața locului, proces ce poate avea loc în persoană, la telefon dar și prin conferință video.

  1. Adaptabilitatea

Metaforele, expresiile specifice și analogiile sunt provocări cu care se confruntă atât traducătorii cât și interpreții, însă pe lângă acestea, interpreții trebuie să surprindă și calitatea vocii, tonul, sau să găsească în direct sinonime pentru o frază sau un cuvânt ’’ intraductibil ’’.

  1. Precizia

Deoarece o traducere are alte etape în comparație cu interpretarea unui text, precizia materialelor traduse au o mult mai mare acuratețe deoarece aceștia dispun de timp pentru editarea și revizuirea textului. Interpretarea necesită un nivel mai mic al preciziei traducerii deoarece poate interveni subiectivitatea și, de ce nu, factori externi.

  1. Direcția

De obicei, traducătorii profesioniști lucrează într-o singură direcție: traducerea în propria lor limbă maternă. Interpreții trebuie să fie fluenți atât în limba țintă cât și în limba sursă, existând foarte mari șanse să fie nevoiți să traducă în direct ambele direcții, fiind lipsiți de materiale ajutătoare.

Ești interesat de servicii de traducere sau interpretare? Poți lua legătură cu un reprezentant TraducemBine aici:  Servicii de traduceri specializate – traducembine.ro

Suntem prezenți si pe social media:

Instagram: TRADUCEMBINE (@traducembine.ro) • Instagram photos and videos

Facebook:   TraducemBine | Facebook

LinkedIN: TraducemBine: Overview | LinkedIn

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *