Având în vedere că ceremoniile româneşti specifice acestei zile din septembrie ne sunt cunoscute foarte bine tuturor, ne-am propus să vă prezentăm când are loc începutul anului şcolar în alte ţări şi culturi şi ce le rezervă această zi elevilor din ţări precum Germania, India sau Japonia.

În Germania, prima zi de şcoală este considerată înca din Evul Mediu o sărbătoare specială. Cu această ocazie, copiii se duceau la biserică unde avea loc o slujbă specială şi erau binecuvantaţi, iar apoi mergeau „în procesiune” la şcoală sau primeau prăjituri în forma de litere. În prezent, în anumite landuri încă se mai păstrează această tradiţie, iar parinţii sunt anunţati înainte să aducă prăjituri, biscuiţi şi băuturi răcoritoare pentru cei mici.

Cea mai apreciată tradiţie germană rămâne însă oferirea de “Schultüte”, denumite şi conuri dulci. Fiecare copil primeşte un con de hârtie colorată plin cu dulciuri şi rechizite. Acest obicei datează din 1810, originând în landurile Saxonia şi Turingia şi a fost consemnat pentru prima dată în oraşul Jena în 1817, ulterior în Dresda, în 1820 şi în Leipzig, în 1836. Celelalte landuri au adoptat această tradiţie cu o mică diferenţă: conurile dulci nu sunt oferite direct copiilor ci poartă numele lor şi sunt agăţate în “Schultüten-Baum” (copacul cu conuri dulci).

 

În Japonia, anul şcolar începe în luna aprilie printr-o ceremonie specială numită “Nyugakushiki”. Tradiţia debutează prin pozele făcute la poarta şcolii, urmate de o festivitate formală, în cadrul căreia are loc un discurs de bun-venit adresat elevilor şi părinţilor. Pentru această ocazie, copiii poarta noile uniforme şi părinţii se îmbracă în cele mai bune haine, ceea ce înseamnă pentru mame tradiţionalul kimono.

 

În Rusia, anul şcolar începe pe 1 septembrie, zi în care se sărbătoreşte Ziua Cunoaşterii. Elevii dăruiesc flori profesorilor şi sunt întâmpinaţi de un boboc ce sună din clopoţel, fiind purtat pe umeri de un elev mai mare.

 

În Noua Zeelandă, şcoala începe în luna februarie printr-o festivitate numită “powhiri”, ce reflectă cultura locală maori. Această ceremonie constă în discursuri şi cântece pline de viaţă, precum şi energicul dans haka.

 

În Israel, în prima zi de şcoală bobocii intră pe sub o arcadă formată de către elevii mai mari, urmată de lansarea multor baloane. De asemenea, există tradiţia ca bobocii să linga litere desenate cu miere pe o tăbliţă pentru a le reaminti ca învăţătura este precum dulceaţa.

 

În India, prima zi de şcoală este denumită ziua de admitere – “Praveshanotsavam” – şi are loc la sfârşitul primăverii. Elevii primesc ghiozdane, baloane, dulciuri şi manuale şi, pentru că începutul şcolii coincide cu debutul sezonului musonic, umbrele colorate.

 

În Peru, copiii merg la şcoală doar atunci când nu mai au de făcut alte sarcini domestice. Un copil de 7 ani va învăţa atât alfabetul cât şi cum să cultive orez, manioc şi banane.

 

În Norvegia, prima zi de şcoală este considerată mai importanta decât ziua de naştere. Tradiţia este ca elevii să primească ghiozdane noi, iar momentul este surprins cu ardoare de către parinţi şi bunici prin numeroase fotografii.

 

În Suedia, Danemarca şi SUA, în prima zi de şcoala, profesorii primesc mere de la elevi. Acest obicei datează din secolul al XVI-lea şi s-a practicat în mod constant până în secolul al XVIII-lea, perioadă în care profesorii erau recompensaţi de către părinţii elevilor printr-un tribut de cartofi şi mere, ca sa compenseze salariile mici ale profesorilor. O altă explicaţie pentru această tradiţie îşi are sursa în Biblie, mărul simbolizând cunoaşterea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *