O scurtă istorie a zilei de 3 martie
La nivel mondial, ziua de 3 martie este recunoscută ca fiind Ziua Mondială a Scriitorilor, cu rol de sărbătorire a impactului literaturii în dezvoltarea noastră ca și societate, cu ajutorul cuvintelor. Sărbătoarea are o vechime de doar 36 de ani, fiind adoptată în ianuarie 1986, în cadrul unui congres PEN Club.
Rădăcinile PEN Club
Ce este PEN Club? Ei bine, această abreviere provine din limba engleză, datează din 1921, an în care primul club de acest gen a fost înființat la Londra, ca urmare a inițiativei britanicei Catherine Amy Dawson-Scott, poetă și dramaturg. Fiecare literă din abreviere servește câte unui cuvânt: P – ‘’poets/poeți’’, E – ‘’essayists/eseiști’’, N – ‘’novelists/romancieri’’. Doi ani mai târziu, în urma demersurilor scriitorului Liviu Rebreanu, ia naștere PEN Clubul Român. De-a lungul timpului, clubul a avut onoarea de a-i numi membri pe Camil Petrescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade dar și mulți alți scriitori celebri.
Unii dintre cei mai cunoscuți scriitori români
Literatura românească este uneori subestimată, în ciuda calității scriitorilor români contemporani dar și a miilor de cărți ale autorilor din trecut, traduse în zeci de limbi peste hotare. Astfel, ne-am propus să îți aducem aminte care sunt cele mai celebre nume din istoria literaturii noastre:
- Mircea Eliade – profesor în Statele Unite, ale cărui cărți despre studiile sale asupra istoriei religiilor sunt recunoscute internațional și chiar predate de el în America. Cele mai traduse titluri ale acestuia sunt ”Tratat de istorie a religiilor” și ”Maytrei”.
- Emil Cioran – stabilit în Franța din 1945, este filosof și scriitor, iar operele sale au fost preponderent publicate în limba franceză după anul în care acesta s-a mutat în țara vestică.
- Mihai Eminescu – recunoașterea internațională pentru Eminescu începe de când acesta studia la Viena, iar poeziile sale sunt recunoscute și apreciate în toată Europa. Pe lângă multitudinea de busturi onorifice din România, autorul este venerat si printr-o statuie în Montreal.
- Mircea Cărtărescu – printre puținii scriitori contemporani, are scrieri ce sunt considerate adevărate capodopere în străinătate, precum ”Solenoid” și ”Orbitor”.
- Bogdan Petriceicu Hașdeu – se integrează în categoria scriitorilor duali, împărțind și operele în două mari categorii – științifică și literară.
Puterea cuvântului
Cuvintele au energia și puterea de a ajuta, de a vindeca, de a răni, de a umili. Astfel, gândește-te cât de mult poate impacta vocabularul pe care îl folosești, tonalitatea aleasă dar și expresia faciala atunci când porți un dialog pentru persoana de lângă tine. Cuvintele noastre sunt des, unelte pe care le putem folosi pentru a clădi la visurile noastre. Conform surselor, de cele mai multe ori, cuvintele care rămân cu noi sunt cele cu o notă pozitivă, ce ne încurajează și ne ajută să mergem mai departe: ”cuvintele pline de bunătate sunt precum mierea-dulci pentru suflet și sănătoase pentru corp”.
Este interesant cum, prin simpla modificare a unor litere, impactul pe care îl putem avea se schimbă radical. Totuși, cel mai important lucru este aprecierea posibilității pe care o avem, mai exact, de a scrie și de a vorbi liberi.
Luna aceasta limba italiană este vedeta lunii! Dacă aveți nevoie de servicii de traducere din limba română în limba italiană, luna aceasta aveți discount de 10%.
Mai multe detalii aici:
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!