Cei mai multi dintre noi au fost crescuti inca din frageda copilarie in spiritul respectarii bunelor maniere si a etichetei: sa spunem “te rog” si “multumesc”, sa avem o pozitie a corpului corecta, sa nu ne tinem coatele pe masa, cum sa ii salutam pe cei din jurul nostru…
Dar, ce se intampla cand trecem dincolo de granitele tarii noastre?
Iata cateva exemple de bune maniere, asa cum le intalnim in tari si in culturi diferite:

·    In multe dintre tarile Orientului Indepartat, a ragai dupa masa este considerat un compliment adresat bucatarului si o dovada a faptului ca mancarea a fost delicioasa.
·    In anumite culturi orientale, o strangere de mana cordiala este considerata un semn de agresiune.
·    In Grecia, orice semn care presupune aratarea palmei deschise este considerat a fi extrem de jignitor; ne referim la gesturi precum fluturarea mainii, sau clasicul semn pentru oprire. De aceea, daca doriti sa transmiteti cuiva “la revedere” prin fluturarea mainii, va trebui sa faceti acest lucru avand palma indreptata spre dumneavoastra, asa cum procedeaza, de exemplu, membrii familiei regale.
·    Foarte cunoscutul gest de ”okay” este departe de a fi okay in multe dintre culturile lumii: in Germania si America de Sud este considerat a fi o insulta, iar in Turcia este considerat un gest peiorativ folosit pentru a insinua ca cineva este homosexual.
·    In mod asemanator, in Anglia, cand se arata “V” de la “victorie”, sau de la “pace”, cu palma indreptata spre interior, se considera ca fiind un gest foarte grosolan.
·    Cand vei manca in China, sa nu te straduiesti, din politete, sa mananci tot din farfurie, deoarece gazda iti va reumple farfuria (ar fi un semn lipsit de bune maniere sa nu iti reumple farfuria). Pe de alta parte, ar trebui sa mai lasi in farfurie cate ceva din mancare, acest gest simbolizand o recunoastere a generozitatii gazdei tale.
·    Evreii de religie ortodoxa nu dau mana niciodata cu cineva de sex opus, in vreme ce femeile musulmane nu dau mana niciodata cu un barbat, adica un barbat musulman va da mana doar cu o femeie ce nu e musulmana. De aceea, persoanele apartinand acestor culturi evita in general sa atinga persoanele de sex opus care nu sunt mebri ai familiei.
·    In cele mai multe dintre statele Asiei, cartea de vizita este privita ca o prelungire a persoanei pe care o reprezinta. De aceea, se considera ca a trata cu lipsa de consideratie o carte de vizita (de exemplu, prin a o impaturi, prin a scrie pe ea sau pur si simplu prin a o baga in buzunar fara a te uita la ea) este o forma de jignire fata de persoana care ti-a inmanat acea carte de vizita.
·    In multe dintre tarile Asiei si ale Americii de Sud, este extrem de important ca la intrarea in casa oaspetii sa se descalte, in vreme ce in culturile europene este politicos sa iti intrebi gazda despre modul in care doreste sa procedezi (motivul fiind, bineinteles, unul de igiena si de curatenie).
·    In cele mai multe dintre tarile arabe, mana stanga nu este considerata curata, asa incat este extrem de nepoliticos sa dai noroc cu cineva sau sa il saluti prin fluturarea mainii stangi. In mod asemanator, este nepoliticos sa dai mancarea mai departe sau sa mananci cu mana stanga. Explicatia se gaseste in modul de viata al celor ce traiau in desert care, in trecut, neavand acces la hartia igienica, foloseau mana stanga in scopuri de igiena, iar apoi o “spalau” prin frecarea de nisip.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *