Limbile totonac reprezinta o familie de limbi strans inrudite, vorbite de populatia totonac si tepehua (aproximativ 200.000 de persoane) din statele mexicane Veracruz, Puebla si Hidalgo.
·    Nu sunt inrudite cu nicio alta limba, desi impartasesc numeroase caracteristici regionale cu limbile mesoamericane, precum limbile mayasa si nahuatl.
·    Chiar daca familia lingvistica cuprinde doar cele doua limbi amintite, totonac si tepehua, acestea cunosc dialecte variate, care nu sunt intotdeauna reciproc intelese de catre vorbitori.
·    Limbile totonac nu cunosc existenta consoanei “r”
·    Asemeni multora dintre limbile amerindiene, sunt limbi aglutinate si polisintetice.
·    O caracteristica importanta este aceea a simbolismului sunetelor, prin care intelesul unui cuvant poate fi usor schimbat prin inlocuirea unei consoane de catre alta, indicand astfel, de exemplu, marimea sau intensitatea.
·    Primele descrieri accesibile europenilor ale gramaticii si lexicului limbilor totonac si tepehua, au fost realizate de catre Fray Andres de Olmos; din nefericire, in prezent, aceste descrieri sunt pierdute.
·    Populatia totonac este considerata ca fiind unul dintre posibilii fondatori ai orasului precolumbian El Tajin (tunet, in limba totonac), unul dintre cele mai importante orase din Mesoamerica, oras al carui nume a fost ales pentru cinstirea zeului ploii, fulgerelor si al tunetelor.
·    Conform traditiei totonac, stramosii lor ar fi ajutat la construirea orasului antic Teotihuacan (situat la 42 de km nord-est de Mexico City), desi nu s-a gasit nicio dovada arheologica care sa sustina aceasta afirmatie.
·    Orasul-stat totonac a fost cucerit de catre azteci cu aproximativ 25 de ani inaintea venirii conchistadorului spaniol Cortes. Capitala culturii totonac a fost Zempoala, si, in 1519, la sosirea spaniolilor, totonacii numarau o populatie de app. 100.000.
·    Pana la jumatatea sec. al XIX-lea populatia totonac a fost cel mai important producator de vanilie din lume.
·    Unul dintre obiceiurile totonac care a supravietuit pana in zilele noastre este Ceremonia Zburatorului: se crede ca acest ritual a avut loc pentru prima data acum 2.500 de ani, cand, datorita unei secete si unei foamete cumplite, s-a cerut iertarea si protectia zeilor. Astfel, in varful unul copac curatat de crengi, inalt de aproximativ 20 de metri, este suspendata platforma de care stau agatati “zburatorii”. Tot pe aceasta platforma, in varf, sta si interpretul, care ii acompaniaza pe zburatori, invocand pe Zeul Soarelui si cerand protectia zeilor, prin muzica inchinata celor patru puncte cardinale.