În 2022, contextul social în care trăim ne împinge din ce în ce mai mult către diversitate, internaționalizare și colaborări cu oameni de peste hotare. De mii de ani, principalul canal de comunicare al oamenilor este limbajul verbal. Luând în calcul însă istoria, popoarele au ajuns să comunice de cele mai multe ori prin limba nativă. Există și dovezi științifice pentru importanța cunoașterii: dezvoltarea mai armonioasă a creierului, oferirea unei noi viziuni asupra lumii dar și exersarea memoriei. Insă, se regăsesc și situații pe care nu ai vrea să le ratezi din cauza imposibilității de a comunica printr-o alta limba: internship-uri în diferite țări, oportunități internaționale profesionale, posibilități de networking dar și activități recreaționale.
Care este cea mai populara limba?
Conform datelor actuale, engleza se situează pe primul loc cu aproximativ 1.5 miliarde de vorbitori nativi, urmată de mandarină, cu puțin peste 1.1 miliarde. Limbi populare precum spaniola (locul 4 cu 550 de milioane), franceza (locul 7 cu 267 de milioane), dar și rusa (locul 8 cu aproape 260 de milioane) sunt și ele prezente în top 10. De notat este faptul că în aceste statistici nu sunt incluși și vorbitorii fluenți ale limbilor menționate, ci doar cei cu limba maternă.
Comunicarea- Dacă cunoști mai multe limbi, poți comunica cu mai mulți oameni.
În linii mari, cele 4 abilitați necesare pentru o comunicare armonioasă într-o limba străină sunt ascultarea, citirea, vorbitul și scrisul. Aceste criterii sunt de cele mai multe ori interconectate și deși există cazuri când nu sunt dezolvtate în formulă completă, lipsa unuia ar putea reprezenta bariera dintre a înțelege sau nu limba respectivă.
Uite mai jos, câteva modalități, dar și trucuri practice care te pot ajuta în învățarea și dezvoltarea unei noi limbi:
- Schimbă limba tehnologiei pe care o folosești: creierul va înțelege cu ușurință și va realiza conexiuni intre activitățile deja cunoscute (ca de exemplu: secțiunea de mesaje de pe social media, opțiunile de lumina ale calculatorului etc.) și noile denumiri ale acestor practici.
- Urmărește materiale video în limba dorită cu subtitrări: în acest fel, vei antrena trei părți simultan – cititul, scrisul, dar și ascultatul – deoarece îl vei auzi pe personaj vorbind, vei citi subtitrările și vei observa cum se scriu diferite noi cuvinte.
- Parcurge materiale deja cunoscute, dar în limba pe care ți-o dorești sa o aprofundezi: din nou, creierului tău îi vă fi mult mai ușor să înțeleagă cuvintele pe care le citește deoarece cunoaște esența, iar singurul lucru care îi rămâne de făcut este realizarea conexiunilor.
- Păstreza un jurnal în limba dorită: pe lângă beneficiile psihologice ale unui jurnal, scrierea în acesta este o oportunitate imensă de aprofundare și memorare a informației deja asimilate, având în vedere rezultatele studiilor conform cărora reținem în jur de 90% din lucrurile pe care le scriem, comparând cu o rată de reținere de doar 5% când citim.
- Concentrează-te pe simplicitate: este foarte important ca procesul să fie unul treptat. Daca simți că unele noțiuni devin covârșitoare, oprește-te și coboară un pic nivelul. Ca drumul să fie unul sustenabil, trebuie să eviți crearea senzației de stres sau anxietate.
Dar ca să știi, în caz de nevoie, TraducemBine.ro îți stă la dispoziție pentru orice serviciu în zona traducerilor, legalizarilor sau interpretariatului. Mai mult, luna aceasta avem 10% reducere la traducerile în limba franceză.
Mai multe detalii: https://bit.ly/3r85ivT
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!