08În ediția aceasta ne-am propus să trecem în revistă câteva dintre expresiile celebre ale istoriei și să ne reamintim împreună povestea, semnificația lor:
Lapis philosophorum
Piatra filozofală
La origini, expresia denumește acea substanță legendară cu ajutorul căreia alchimiștii spuneau că ar puteau transforma în aur orice metal. De asemenea, tot alchimiștii o considerau panaceu: licoare care avea puterea de a vindeca toate bolile și de a dărui viața veșnică.
Sensul figurativ al expresiei este acela de lucru cu neputință de găsit.
Turcul plătește!
Povestea din spatele expresiei este următoarea: în timpul domniei lui Alexandru Ghica-Vodă (domnitor al Țării Românești), în divanul domnitorului era și un funcționar foarte somnoros; la una dintre pricinile judecate de către acest divan, dintre un român și un turc, vinovat a fost găsit românul, așa încât toți judecătorii ar fi trebuit să rostească, în mod formal, expresia Românul trebuie să plătească!. Cum i-a ajuns rândul și judecătorului celui somnoros să se pronunțe, acesta, neștiind ce se întâmplase în divan, a spus, hotărât: Turcul plătește!  Expresia este folosită pentru a reda situația aceluia care este silit sa plătească, vrând-nevrând, paguba sau cheltuiala făcută de către alții.
Pecunia non olet
Banii n-au miros
Este o expresie celebră, una dintre vorbele memorabile ale istoriei, al cărei tâlc îl putem înțelege doar dacă știm că, în antichitate, tăbăcarii romani foloseau urina pentru prelucrarea pieilor.
Astfel, într-una dintre conversațiile pe care Tiberius o avea cu tatăl sau, împăratul Vespasian, fiul îi reproșează tatălui că ar fi pus impozite și pe urină. Drept răspuns, împăratul îi întinde să miroasă o monedă, dintre cele obținute prin încasarea acestui tip de impozit, întrebându-l dacă simte vreun miros. La răspunsul negativ al lui Tiberius, Vespasian îi reamintește din ce a fost scoasă această monedă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *