·    In Afghanistan, cand intalnesti pe cineva intotdeauna trebuie sa pui intrebari legate de sanatatea lui si a familiei sale, de mersul afacerilor.
Femeile nu privesc barbatii in ochi, iar contactul privirilor intre doi barbati este accepatat doar daca nu dureaza prea mult. Daca un barbat se adreseaza unei femei in mod direct, chiar si intr-un moment de socializare, o dezonoreaza.
Barbatii si femeile nu trebuie sa ramana niciodata singuri in aceeasi incapere, iar daca acest lucru se intampla, atunci usa de la intrare trebuie sa fie intotdeauna deschisa.
Nu se daruiesc bauturi alcoolice, iar daca totusi stii ca persoana respectiva consuma alcool, atunci darul trebuie facut cat mai discret posibil. Cadourile nu trebuie inmanate direct, ci mai degraba lasate discret pe holul de la intrare sau langa locul atribuit la masa.
Intotdeauna cand intri intr-o casa trebuie sa te descalti la intrare, iar daca esti invitat la masa, trebuie sa astepti sa ti se indice locul unde vei sta. Cand se sta jos, picioarele trebuie sa fie incrucisate, iar talpa piciorului nu trebuie niciodata indreptata catre cei din jurul tau.
Nu se mananca cu mana stanga, se lasa mancare in farfurie, altfel aceasta va fie din nou umpluta.

·    In Rusia, salutul tipic dintre domni implica o strangere foarte viguroasa a mainii; inclusiv in cazul salutului unor doamne se strang mainile, ce e drept nu atat de puternic.
Numele rusesti au trei componente: prenumele, patronimul (versiunea feminina/masculina a prenumelui tatalui: se obtine prin adaugarea la prenumele tatalui a sufixelor „-vich” sau „-ovich” pentru barbati si respectiv „-avna” sau „-ovna” pentru femei) si numele de familie.
In situatiile formale, se folosesc toate cele trei nume. Prietenii si cunostintele se adreseaza unora altora utilizand prenumele si patronimul, si doar prietenii apropiati si membrii familiei se adreseaza cu prenumele.
Oferirea de daruri se face in cadrul familiei si intre prieteni apropiati, cu ocazia zilelor de nastere, a Anului Nou, a Craciunului.
Daca esti invitat la masa, e bine sa aduci un mic dar gazdei, barbatii oferind de obicei flori (niciodata flori galbene). Daca doriti sa faceti un cadou unui bebelus, este bine sa asteptati ca acest copil sa se nasca, altfel gestul este considerat ca aducator de ghinion. Chiar daca sunteti oaspete, oferiti-i gazdei ajutor la prepararea si la strangerea mesei.

·    In China,  salutul este formal si intotdeauna persoana mai tanara saluta pe cea mai in varsta. Cea mai raspandita forma de salut pentru straini este strangerea de mana, multi chinezi avand privirea in pamant cand saluta.
Forma de adresare: titlul onorific si numele de familie, iar daca este cazul sa va tutuiti, prenumele de apelare va fi indicat de catre ei. Au un simt al umorului deosebit de dezvoltat, iar daca se simt confortabil in prezenta dumneavoastra, cu siguranta vor glumi pe seama lor, asa incat pregatiti-va sa le raspundeti la fel.
In general, cadourile sunt oferite in China cu ocazia Anului Nou, a nuntilor, nasterilor si, mai nou, sub influenta marketingului, cu ocazia zilelor de nastere.
Nu se ofera cadou foarfeci, cutite si orice alte obiecte de taiat, deoarece ele semnifica scindarea relatiei. Nu se dau in dar: ceasuri, esarfe si basmale, sandale din paie, flori deoarece acestea sunt asociate cu funeraliile si moartea. Cadourile nu trebuie ambalate in hartie alba, albastra sau neagra.
Numarul patru este considerat nefast, asa incat nu se ofera cadouri relationate cu acest numar; pe de alta parte, numarul opt este considerat ca aducator de noroc, asa incat oferiti cat mai multe cadouri… din 8 piese.
Intotdeauna inmanati cadoul cu ambele maini; el va poate fi refuzat de trei ori, asa incat insistati in a-l darui si sa nu va asteptati ca darul el sa fie deschis cand il inmanati.
Chinezii isi invita rar oaspetii acasa, asa incat aceasta invitatie trebuie privita ca o mare onoare, iar daca, din diverse motive sunteti nevoit sa refuzati invitatia, acest refuz trebuie argumentat, sa nu fie privit ca o ofensa.
La intrarea in casa trebuie sa va descaltati si sa asteptati sa vi se arate locul la masa (oaspetele de onoare va sta intotdeauna cu fata spre usa). Gazda este prima persoana care incepe sa manance si prima care toasteaza.
Nu puneti niciodata oasele in bolul din care mancati, ci pe masa sau in farfuria destinata acestora si nu fiti ofensati daca gazdele dumneavoastra mananca… mai zgomotos: este masura aprecierii pentru mancarea servita.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *