Sistemul de scriere abjad: este un sistem de scriere alfabetic in care se noteaza doar consoanele sau consoanele impreuna cu cateva vocale.
·    se poate indica vocala plina (vocalizarea) prin intermediul diacriticelor, insa de obicei, nu se face acest lucru.
·    majoritatea scrierilor abjad, cu exceptia scrierii Ugaritic, se realizeaza de la dreapta la stanga.
·    unele scrieri, cum e cea araba, pot folosi atat sistemul abjad cat si alfabetul.
·    istoric vorbind, primele sisteme de scriere au fost sistemele abjad; in prezent mai sunt in uz scrierea siriaca, ebraica si araba.
Originile scrierii siriace sunt invaluite in mister, scrierea fiind folosita cu precadere in operele religioase si a stat la baza dezvoltarii ulterioare a mai multor altor scrieri.
·    directia scrierii: de la dreapta la stanga, in linie orizontala.
·    numarul literelor: 22 de consoane la care adaugam si diacriticele.
·    scrierea siriaca a fost folosita pentru redarea limbii aramaice, siriace si asiriana (neo)aramaica.
·    nu exista simboluri pentru numerale, in schimb fiecare litera are o valoare numerica.
·    forma literelor se poate schimba in functie de pozitia lor in cuvant.
Vechea scriere ebraica isi are originile in scrierea feniciana, iar scrierea ebraica moderna s-a dezvoltat dintr-o scriere cunoscuta ca proto-ebraica/aramaica veche.
·    cea mai veche scriere in ebraica dateaza din sec. al XI-lea i.Hr.
·    directia scrierii: de la dreapta la stanga, in line orizontala.
·    numarul de litere: 22 de consoane, la care se adauga literele finale si diacriticele.
·    folosita pentru redarea limbii ebraice, iudeo arabice, landino, yiddish dar si a altor limbi iudaice.
·    in prezent ebraica este vorbita de app 5 milioane de persoane, in Israel, unde este limba oficiala, fiind vorbita si de alte 2-3 milioane persoane pe intreg globul.
Scrierea araba este folosita inca din sec al IV-lea i.Hr., iar cel mai vechi document, o inscriptie in araba, siriaca si greaca dateaza din 512 d.Hr.
·    exista doua tipuri de scriere a limbii arabe: araba clasica, specifica literaturii clasice si Coranului si respectiv, araba standard moderna, o limba ce poate fi inteleasa de catre toti vorbitorii de araba.
·    fiecare tara/regiune vorbitoare de araba are propria sa varietate de araba (araba colocviala).
·    directia scrierii: cuvintele sunt scrise in linie orizontala, de la dreapta la stanga, iar numeralele de la stanga la dreapta
·    numarul de litere: 28; litere suplimentare sunt folosite la redarea numelor si a cuvintelor straine ce contin sunete pe care nu le regasim in araba, cum ar fi: /p/ sau /g/.
·    majoritatea literelor cunosc modificari, in functie de locul pe care il ocupa in cuvant.

Sistemul de scriere subfonologica: este acel sistem de scriere prin care se marcheaza cu precadere caracterele fonologice precum sonoritatea consoanelor sau locul lor de articulare.
·    scrierea contine mai multa informatie fonetica decat alfabetele obisnuite
·    cel mai elocvent exemplu este scrierea hangul a limbii coreene, create la jumatatea sec. al XV-lea
·    este grafia oficiala atat in Coreea de Sud cat si in Coreea de Nord; in 2009, tribul Cia-Cia (app 600.000 de persoane, in Insula Buton) a preluat hangul pentru transcrierea limbii lor aborigene.
·    in hangul principalele simboluri sunt combinate in caractere, care la randul lor sunt transformate in blocuri silabice, asa incat sistemul de scriere este rezultatul a trei niveluri de reprezentare fonologica.
·    fiecare bloc silabic contine cel putin doua dintre cele 24 de litere hangul (jamo), impreuna cu cel putin una dintre cele 14 consoane si 10 vocale.
·    aceste blocuri silabice pot fi scrise atat orizontal, de la stanga la dreapta, cat si vertical, de sus in jos, pe coloane ordonate de la dreapta la stanga.
·    o caracteristica a acestei scrieri este ca, desi in pronuntie vocalele pot avea o lungime diferita semnificativ, in scris nu se face distinctie intre vocale lungi si scurte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *